Zonnedermatitis
Zonnedermatitis of actinische dermatitis is een huidaandoening bij katten die wordt veroorzaakt door zonnebrand. De ernst ervan kan variëren, maar het grootste gevaar bestaat erin dat de huidletsels vaak leiden tot huidkanker.
De aandoening komt vooral voor bij witte katten. Zij hebben geen melanine dat de huid tegen zonnestraling beschermd.
Elk lichaamsdeel kan aangetast zijn, maar typisch komt het voor op de oortoppen.
Symptomen
De symptomen komen voornamelijk op de punten en randen van de oren, voornamelijk bij witte katten. Ogen en en neus zijn ook vaker aangetast dan de rest van het lichaam.
De aangetaste huiddelen zijn eerst rood. In een later stadium wordt schilfering en haarverlies opgemerkt. Na verloop van tijd ontstaan dikke, bloederige korsten.
De huidletsels zijn niet pijnlijk maar kunnen erg jeuken, met krabben aan de oren en verdere huidbeschadiging tot gevolg.
Het grote gevaar bestaat erin dat de letsels gemakkelijk omvormen tot een squameus-cellig carcinoma: huidkanker.
Diagnose
De diagnose van zonnedermatitis is gemakkelijk te stellen aan de hand van de symptomen.
Het vaststellen van kanker is moeilijker en vergt een biopsie: microscopisch onderzoek van een weefselstaal.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica en het uit de zon houden van de kat. Zonnebrandcrème op de oren smeren is een goed idee, maar katten wassen het gemakkelijk af.
Ernstige brandwonden kunnen ingesmeerd worden met steroïde crème.
In het geval van kankervorming is operatief verwijderen van de aangetaste streek aangewezen. Soms moeten beide oorschelpen verwijderd worden. De kanker zaait gelukkig niet uit.
Indien oogleden of neus aangetast zijn is het verwijderen van de aangetaste huid niet mogelijk. Er kan radiatietherapie overwogen worden in dat geval.