Voortplanting

Katten hebben een seizoensgebonden voortplanting: poezen worden krols aan het begin van de lente.
Een poes heeft een geïnduceerde ovulatie. Dit betekent dat de eisprong plaatsvindt op het moment van de dekking door de kater. Indien de poes niet gedekt wordt heeft ze dus ook geen ovulatie.

Krolsheid

kittensDe poes zal verschillende malen krols worden tijdens een seizoen (lente en zomer). Tijdens de krolsheid worden geurhormonen of feromonen afgescheiden die katers aantrekken met bosjes tegelijk. Katers kunnen kilometers ver zwerven op zoek naar krolse poezen en laten zich dan door niets tegenhouden. Jammer genoeg heeft dit soms fatale gevolgen, getuige daarvan het opvallend hoge aantal dode katers op de de autowegen bij het begin van de lente.
De krolsheid is geen aangename periode voor de eigenaar van de poes. Naast de katers die voor de deur zitten te janken (kattengejank!), is de poes erg aanhankelijk en wrijft tegen alles en iedereen aan. Ze kan ook luid beginnen janken.

Een poes kan vanaf de ouderdom van 6 maanden al voor het eerst krols worden.
Katertjes zijn rond dezelfde leeftijd geslachtsrijp.

Paring

Bij de paring kan het er erg ruig aan toe gaan. De poes steekt eerst haar achterste omhoog en gaat met de voorste klauwen in de grond kroelen. De kater bijt haar in het nekvel tijdens de dekking.
Na de dekking maakt de kater zich erg snel weg, omdat de poes een aggressieve reactie vertoont direct na de dekking. Dit komt waarschijnlijk door de weerhaakjes op de penis van de kater. Het is door de prikkeling van deze weerhaakjes dat de poes een eisprong krijgt. Meestal zullen enkele dekkingen binnen een korte tijdspanne optreden.

Na de dekking zal de poes gedurende enkele minuten over de grond rollen.

Dracht

Een poes blijft ongeveer 63 dagen drachtig, waarna ze meestal 3 tot 6 kittens werpt.
Deze kittens zullen een 7 tot 8 weken bij de moeder moeten blijven

Gezien het grote aantal kittens dat elke jaar geboren wordt, de hoeveelheid zwerfkatten en het vervelende gedrag van krolse poezen en zwervende katers, kiezen veel mensen ervoor hun poes te laten steriliseren of de kater te laten castreren.

Een minder goede oplossing is het toedienen van de kattenpil of prikpil.