Vlooien
Vlooien zijn ectoparasieten: parasieten die zich op de huid van het dier nestelen.
Het is één van de meest voorkomende besmettingen bij katten. De vlooien scheiden eieren uit die op de grond vallen en na rijping terug op een voorbijkomend dier kunnen springen.
Vlooien zuigen bloed van de kat om zich te voeden.
Vlooien kunnen ook op mensen springen, maar overleven maar korte tijd op de mens. Ze veroorzaken jeuk, meestal op benen en armen.
Vlooien brengen vaak ook nog een andere parasiet mee: de lintworm.
Symptomen
Vlooien veroorzaken niet noodzakelijk jeuk. Het is zelfs zo dat de ergste infecties in veel gevallen geen jeuk veroorzaken bij de kat!
Indien de kat allergisch wordt aan het speeksel van de vlo wordt jeuk veroorzaakt. Deze kan zeer intens zijn en de kat zal zich krabben en bijten met soms haaruitval tot gevolg. Vlooien zitten meestal op de buik, de rug en staartbasis en flanken van de kat, zodat zich hier ook de ergste haaruitval manifesteert.
Typisch is het 'kerstboompatroon' van haarverlies op het achterste gedeelte van de rug.
Veel katten met een vlooienallergie hebben ook andere allergieën.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen en het aantonen van de vlo of zijn uitwerpselen.
Erg allergische katten krabben en bijten zodanig dat er zich nog slechts erg weinig vlooien op de kat bevinden. Het aantonen van een vlo kan dan ook een echte uitdaging vormen bij deze dieren! Met behulp van een microscopisch onderzoek van huidstof kan men in de meeste gevallen de diagnose bevestigen.
Men kan de uitwerpselen van de vlo aantonen door het huidstof van de kat op een nat papiertje of watten te leggen. De uitwerpselen bevatten niet verteerd bloed dat het papiertje rood doet kleuren.
Een vlooienallergie kan soms erg lijken op andere allergieën.
Behandeling
Een behandeling tegen vlooien houdt jammer genoeg meer in dan enkel wat poeder op de kat gooien. Een vlooienbehandeling omvat de behandeling van alle dieren in het huishouden en van de hele omgeving. Het kan soms uiterst moeilijk zijn om een zware vlooieninfectie volledig uit te roeien!
De kat en alle andere katten en honden in het huishouden (en liefst alle dieren waar de kat mee in contact komt) zullen moeten behandeld worden met medicatie tegen de vlooien. De vlooienpoeders die men vroeger veel gebruikte blijken niet goed meer te werken omdat veel vlooien er ongevoelig aan zijn geworden. Nieuwere medicatie wordt op de huid gedruppeld of gespoten en heeft ook een langere werkingsduur (weken tot maanden). Er bestaan ook tabletten die de vlooien onvruchtbaar maken, zodat ze geen eieren meer zullen uitscheiden.
Allergische katten hebben terug jeuk na slecht één maal gebeten te worden door een vlo. Het is dan ook nodig om er zeker van te zijn dat er in huis geen vlooieneieren meer aanwezig zijn!
Stofzuigen is een goede behandeling van de omgeving omdat de eitjes uitkomen door de trillingen die door de stofzuiger veroorzaakt worden. Men zal ook het huis moeten behandelen met speciale spuitbussen.
Erg allergische katten kunnen geholpen worden met medicatie tegen de jeuk.
Prognose
De prognose is meestal goed, de meeste katten zijn niet erg allergisch en zullen symptoomvrij zijn na behandeling.
In geval van erge allergie hangt de prognose af van de mogelijk om de omgeving vlo-vrij te krijgen. Sommige huizen zijn zeer moeilijk te behandelen, gezien de eitjes van de vlo zich voornamelijk in spleten en kieren ophouden. Buitenkatten vormen een speciale uitdaging aangezien dat ze continu in contact komen met vlooien.