Toxoplasmose

Toxoplasma gondii is een ééncellige parasiet die bijna alle diersoorten kan infecteren. Toxoplasma kan echter enkel in katten en katachtigen zijn levenscyclus vervolledigen. Dit betekent dat enkel katachtigen toxoplasma eieren kunnen uitscheiden. Deze eieren worden uitgescheiden via de stoelgang en kunnen andere dieren besmetten.

Eens opgenomen dringt toxoplasma door de darmwand de bloedbaan binnen. Daar gaan de parasieten vermenigvuldigen waarna ze zich in de spieren gaan nestelen.
Er ontstaan cysten in de spieren die vol parasieten zitten. Als zo'n besmette spier opgegeten wordt, komen deze parasieten vrij en gaat de cyclus verder.

Toxoplasma kan ook de mens besmetten. Meestal is dit zonder ernstige gevolgen, maar indien zwangere vrouwen een toxoplasma infectie doormaken kan de foetus erge afwijkingen krijgen of afsterven. Eénmaal de mens een toxoplasma-infectie heeft doorgemaakt, heeft hij een afweer opgebouwd.
Vrouwen die afweer hebben opgebouwd tegen toxoplasma lopen geen risico tijdens de zwangerschap. De anderen zullen moeten oppassen om geen infectie door te maken: geen rauw vlees of rauwe groenten eten, niet tuinieren (de cysten kunnen lang in de grond overleven) en niet in contact komen met uitwerpselen van katten (kattebak!).

Symptomen

Meestal hebben katten geen symptomen, maar soms kan een erg ziektebeeld ontstaan.

Deze katten kunnen erge symptomen krijgen van verval van de cellen van de long en de lever. De katten worden erg ziek, eten niet meer, zijn erg lusteloos en kunnen longinfecties krijgen.

Vaak ziet men ook problemen thv de ogen, zoals ontsteking van het regenboogvlies en bloedingen.
Hoewel eerder zeldzaam kunnen ernstige gevallen soms fataal aflopen.

Diagnose

De diagnose van toxoplasmose kan zeer moeilijk zijn.

Radiografieën kunnen soms veranderingen aan de longen aantonen.
Bloedonderzoek toont meestal afwijkingen aan, maar die zijn niet altijd specifiek voor toxoplasmose. Men kan proberen antistoffen aan te tonen tegen toxoplasmose.
Onderzoek van weefseldeeltjes (biopsie) toont vaak cysten aan, maar men ziet deze vaak bij katten die niet ziek zijn.

In de meeste gevallen zal men een dier dat men ervan verdenkt toxoplasmose te hebben, behandelen. Een goede reactie op de therapie kan de diagnose van toxoplasmose waarschijnlijk maken.

Behandeling

De toxoplasma parasiet wordt gedood door het antibioticum clindamycine. De behandeling zal minstens 2 tot 3 weken duren.

Prognose

De prognose is meestal goed voor de kat. In het merendeel van de gevallen worden de katten niet ziek. De andere katten zullen meestal genezen en immuniteit opbouwen. Zelden zal een kat overlijden aan de gevolgen van de ziekte.