HomeKattengedragTerritorium

Territorium

Katten eigenen zich een territorium toe. De grootte van het territorium is onder meer afhankelijk van het geslacht van de kat.

Katten markeren met geurvlaggen (feromonen) hun territorium om duidelijk te maken aan andere katten dat ze zich op vreemd terrein begeven. Dit gebeurt op verschillende manieren:

  • Sproeien
    Sproeien is het urineren tegen voorwerpen om geurvlagen na te laten. Typisch is dat het urineren gebeurt met een verticale staart, dit in tegenstelling tot het gewoon urineren.
  • Kopjes geven
    Kopjes geven is geen uiting van liefde zoals veel kattenbaasjes denken. In tegendeel: de kat "markeert" het baasje op deze manier. Katten doen dit als ze zich op hun gemak voelen.
  • Krabben
    Katten krabben niet enkel om de nagels te scherpen, maar ook om geurvlagen achter te laten.

De feromonen zijn door de mens niet waar te nemen maar andere katten kunnen ze oppikken met hun vomeronasaal orgaan of het orgaan van Jacobson: een orgaan dat zich in het gehemelte bevindt en waarmee de dieren geuren als het ware kunnen "proeven". Dit uit zich als flehmen.

Met behulp van de tong worden geuren naar het orgaan van Jacobson gebracht en vandaar vanuit de neus naar de hypothalamus.

De kat in het onderstaande filmpje is aan het flehmen:

Het markeren van een territorium kan soms erg ongewenst zijn: denk maar aan het sproeien tegen planten in huis of het krabben aan meubels.