Tandsteen

Tandvleesontsteking of gingivitis ontstaat in het overgrote merendeel van de gevallen door tandplak en tandsteen.
Elke kat zal vroeg of laat last krijgen van tandplak en tandsteen, maar sommige poezen zijn meer gevoelig dan andere.
Tandplak is een dun laagje materiaal dat zich afzet op de tanden. Indien dit materiaal verkalkt ontstaat tandsteen. De steeds groter wordende tandsteen kan het tandvlees wegdrukken zodat de tandwortel bloot komt te liggen. Tevens zullen bacteriën zich nestelen in het tandsteen en in een verder stadium ook het tandvlees, met infectie en ontsteking van het tandvlees tot gevolg. Uiteindelijk zal de tandwortel ook aangetast worden, waardoor de tand zal rotten en uitvallen. In zeer ernstige en onbehandelde gevallen kan deze infectiebroeihaard zich uitbreiden en via het bloed verspreiden met zeer ernstige symptomen, zoals infectie van hartkleppen.

Symptomen

Tandsteen is een gele, harde, stinkende substantie die zich op de tanden zet. In een vroeg stadium heeft de kat geen symptomen. Na verloop van tijd kan tandvleesontsteking optreden, wordt het tandvlees erg rood door ontsteking en zal snel bloeden.
De tanden kunnen cariës (gaatjes) vertonen en het tandvlees kan teruggetrokken zijn, waarbij de tandwortels bloot komen te liggen. De tanden zullen uiteindelijk rotten, los komen te zitten en uitvallen. De kat zal in dit stadium enorm uit de bek stinken!

Diagnose

Een simpele observatie van de tanden volstaat meestal voor een diagnose van tandsteen en tandvleesontsteking. De dierenarts kan beslissen om een radiografie van de tanden te nemen om de staat van de tandwortelholte te kunnen evalueren.

Behandeling

De behandeling van tandsteen bestaat uit het verwijderen ervan waarbij de kat onder narcose zal gebracht worden.
Indien er gingivitis aanwezig is kan het aangewezen zijn om eerst een antibiotica kuur te ondergaan alvorens het tandsteen te verwijderen.
De aanwezige rotte tanden zullen behandeld of verwijderd worden.

Prognose

De prognose voor het dier is na behandeling uitstekend. Indien de tanden erg aangetast zijn zullen ze moeten verwijderd worden.

Preventie

Tandsteen kan voorkomen of vertraagd worden door het geven van harde brokken in plaats van zacht voer.
Poezen die nat voer krijgen hebben duidelijk meer last van tandsteen en tandvleesontsteking.