Sproeien

Sproeiende katers zijn een vaak voorkomend probleem. Katers sproeien om hun territorium af te bakenen. Als ze dit binnenshuis beginnen te doen, is er een probleem! Met de urine worden bepaalde geurhormonen (feromonen) uitgescheiden.

Meestal is er een reden waarom katers plots in huis beginnen sproeien. In vele gevallen heeft dit te maken met de angst om een deel van het territorium te verliezen, bijvoorbeeld als er een nieuwe kat in huis of zelfs in de buurt is.

Soms gaan katten (ook vrouwelijke) op een plaats hun gevoeg doen waar het niet gewenst is. De oorzaak hiervan kan medisch, maar soms ook een gedragsstoornis zijn.

Symptomen

Typisch gaat de kat de staart omhoog houden en urine horizontaal sproeien op een meubelstuk.
Het onderscheid dient gemaakt te worden met gewoon urineren, waarbij de kat zittend plast. Soms kunnen katten ook zittend sproeien. De hoeveelheid urine is dan klein.

Diagnose

Het typische gedrag van een sproeiende kater is duidelijk.

Behandeling

Als de dierenarts alle fysieke oorzaken heeft uitgesloten en het sproeien kan geweten worden aan ongewenst gedrag, kan de behandeling een echte uitdaging vormen!
Men moet eerst zoeken naar de oorzaken van het sproeien. Deze zijn niet altijd duidelijk. Indien men de oorzaken gevonden heeft, zal men deze trachten weg te nemen. Indien dit niet lukt (bijvoorbeeld een nieuwe kat in de buurt), kan het zeer moeilijk zijn om het sproeien te doen stoppen.

Bij niet gecastreerde katers kan castratie helpen. Indien men de mannelijke hormonen wegneemt, zal de kat minder territoriumdrang hebben en minder neiging tot sproeien vertonen. Castratie helpt echter niet altijd. Zeker als de kat al de gewoonte heeft aangeleerd van het sproeien, kan het soms weinig verschil uitmaken.

Katten die niet sproeien, maar hun gevoeg op ongewenste plaatsen doen moeten eerst nagekeken worden op medische aandoeningen.

Indien die uitgesloten zijn helpen de volgende hulpmiddelen vaak in de behandeling van ongewenst plasgedrag. Deze kunnen soms ook helpen bij sproeiende katers:

  • Plaats(en) waar gesproeid wordt grondig reinigen zonder bleekwater of javel te gebruiken! De geur hiervan is voor katten uitnodigend om op te plassen. Leg indien mogelijk ook zilverpapier op die plaatsen waar de kat het doet: plassen op zilverpapier maakt een onaangenaam geluid voor de kat.
  • Kattenbak elke dag uitwassen met javel (katten plassen blijkbaar graag op javel).
  • Een kattenbak zetten dicht bij de plaats (of OP de plaats) waar de kat vaak plast. Indien de kat dan op de kattenbak gaat kan men na verloop van tijd geleidelijk aan de kattenbak verplaatsen (beetje bij beetje) naar een plaats waar hij wel gewenst is.
  • Verschillende (schone!) kattenbakken doorheen het huis plaatsen.
  • Zet de kattenbakken niet te dicht bij de eet- en drinkplaats.
  • Zet de kattenbakken op een rustige plaats.
  • Soms kan het gebeuren dat de kat een afkeer heeft ontwikkeld voor de kattenbak zelf of voor de gebruikte korrels. Probeer die dan ook te vervangen indien bovenstaande oplossingen niet helpen.
  • Feliway spray: een spray met een speciale geurstof (feromoon) die te krijgen is bij de dierenarts
  • In ernstige gevallen zal men soms de toevlucht moeten nemen tot medicatie die inwerkt op de gemoedstoestand van de poes.

Prognose

Goed tot slecht.
Soms kan men het sproeien doen stoppen. Soms zal dit onmogelijk blijken.

Preventie

Castratie op jonge leeftijd zal er meestal (maar niet altijd) voor zorgen dat de kater nooit gaat sproeien.