Patellaluxatie
Knieschijfontwrichting
Knieschijfontwrichting bij honden komt zeer vaak voor, maar bij katten is een losse knieschijf eerder zeldzaam.
Normaal zit de knieschijf vast tussen 2 groeven aan het uiteinde van het dijbeen. De groeven zorgen er samen met enkele ligamenten voor dat de knieschijf (of patella) niet zijwaarts kan bewegen. Normaal kan de knieschijf enkel naar boven of naar onder bewegen tijdens het strekken en buigen van de achterpoot.
Bij katten is het zeldzaam dat de groeven waar de knieschijf tussen beweegt niet voldoende hoog zijn. In deze gevallen is er wel zijwaartse beweging mogelijk en spreekt men van (aangeboren) patellaluxatie. Patellaluxatie kan ook voorkomen door een trauma, zoals een val of auto-ongeluk.
Symptomen
De symptomen van aangeboren patellaluxatie zijn meestal mild. Als de knieschijf uit de groeven gaat kan dit even pijnlijk zijn voor de kat, maar eenmaal uit de groeven is er geen pijn meer.
Vaak gaat de knieschijf vanzelf in en uit de kom tijdens het lopen.
Bij een traumatische patellaluxatie zijn er meestal ook andere verwondingen zoals botbreuken.
Diagnose
De diagnose is gemakkelijk te stellen door de dierenarts. Hij kan eenvoudig de knieschijf manueel in en uit de kom duwen.
Behandeling
Meestal is er geen behandeling nodig voor aangeboren patellaluxatie. De dieren kunnen bijna altijd perfect uit de voeten. Chirurgie is de enige definitieve oplossing maar wordt enkel uitgevoerd in erge gevallen waarbij de knieschijf niet meer vanzelf terug tussen de groeven gaat.
Traumatische patellaluxatie zal meestal chirurgisch ingrijpen vereisen, voornamelijk om gelijktijdige breuken te behandelen.