Opvoeding

Gehoorzaamheid

Een kat opvoeden is geen sinecure! Katten zijn zeer solitaire dieren die geen roedelgevoel hebben, zoals we dat kennen van bij de hond.
Dit heeft tot gevolg dat het zeer moeilijk is om katten dingen aan te leren. Men kan dan ook geen gehoorzaamheid verwachten van een kat, zoals we dat van honden kennen.
In tegenstelling tot honden, heeft het bestraffen van katten weinig zin. Men kan katten praktisch alleen iets aanleren door beloning, en dan nog is het uiterst moeilijk om een gewenst gedrag uit te lokken.
Men moet de grootste bewondering hebben voor circusartiesten die met katten werken!

Slechte Manieren Afleren

Een truc die soms kan werken als een kat slecht gedrag vertoond is de plantensproeier. Als een kat het ongewenste gedrag vertoond kan men ze natspuiten. Het is erg belangrijk dat dit gebeurd tijdens het ongewenste gedrag en niet als het al gebeurd is! De bedoeling is dat de kat niet ziet dat de waterstraal van het baasje komt zodat ze de link legt met het slecht gedrag en niet met de aanwezigheid van de sproeier.

Kattenbaktraining

Gelukkig hebben katten van nature uit "goede manieren". Een kat zal spontaan zijn behoeftes doen in een kattenbak (als deze schoon is!) of, als ze buiten kan lopen, in aarde. Katten hebben de natuurlijke neiging om hun uitwerpselen te verbergen en gaan dus spontaan op zoek naar plaatsen waar ze dit kunnen. In huis is de enige mogelijkheid meestal de kattenbak. Let wel op voor planten in huis, want katten durven de grond hiervan al eens te gebruiken voor hun behoeften.
Het eerste wat men moet doen als men een kitten in huis haalt is het diertje in de kattenbak zetten, zodat het die toch al weet staan. De rest gebeurt vanzelf!

Men kan ook een kat trainen op de wc te gaan. Erg handig!