Oorontsteking

Een oorontsteking of otitis externa is een frequent voorkomend probleem bij de kat.

De belangrijkste oorzaak is de oormijt, een kleine parasiet die zich in de gehoorgang bevindt. Andere oorzaken hebben te maken met allergieën, bacteriële infecties en schimmels.

Symptomen

Symptomen van een oorontsteking zijn jeuk en/of pijn die zich uit in krabben aan de kop. De binnenkant van de oorschelp en de gehoorgang zijn rood, warm en gezwollen van de ontsteking.

In erge of onbehandelde gevallen kan de infectie overgaan naar het middenoor (otitis media) en het binnenoor (otitis interna). Evenwichtsstoornissen kunnen dan optreden.
Een chronische oorontsteking is een ontsteking van lange duur die niet of slecht reageert op behandeling, of die altijd terugkomt. Er ontstaan dan veranderingen, zoals verdikkingen van de huid van de gehoorgang.

Katten met oormijt hebben typisch overmatig zwart oorsmeer.

Diagnose

De symptomen laten meestal weinig twijfel bestaan over de aanwezigheid van een oorontsteking. De juiste oorzaak zal men trachten te achterhalen door een onderzoek van de oren met een otoscoop, een apparaat om in het oor te kijken.
Indien nodig zal men ook een uitstrijkje maken van het oorsmeer om te achterhalen welke kiemen aanwezig zijn.

Behandeling

De behandeling van een otitis externa is afhankelijk van de oorzaak en de aanwezige kiemen.
Eerst zal men de oren kuisen met speciale vloeistof.

Indien een voorwerp in het oor zit zal men dit verwijderen. De bacteriële en schimmelinfectie wordt behandeld met oordruppels.

Indien nodig kan men een allergie behandelen met aangepaste medicatie.

Infecties met oormijt zijn erg besmettelijk voor andere katten en honden en zou soms ook jeuk bij mensen kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk om ook alle andere dieren te behandelen indien oormijt wordt vastgesteld.

In erge gevallen van chronische oorontsteking zal men chirurgisch ingrijpen.

Prognose

De prognose is over het algemeen goed, hoewel bij vele katten de oorontsteking terug kan opflakkeren.
Ernstige chronische gevallen kunnen behandeld worden met chirurgie waarbij men in bepaalde gevallen zelfs zal overgaan tot het volledig verwijderen van het oor.