Obesitas

Obesitas of zwaarlijvigheid is, net als bij mensen, een steeds vaker voorkomende ziekte bij katten.

De ziekte wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door te veel eten. Een zeldzame keer zal de ziekte echter veroorzaakt worden door hypothyroidie: een ziekte waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaakt.

Symptomen

Dikke katten zijn minder actief, snel moe en hebben vaker problemen met de gewrichten en botten.

Omdat een dikke kat minder lenig is kan ze zich minder of minder goed wassen. Hierdoor kunnen vacht- en huidproblemen ontstaan.

Suikerziekte is een vaak voorkomende ziekte bij katten die kan veroorzaakt worden door obesitas.

Diagnose

De symptomen zijn duidelijk. Door de ribbentest kan men met een objectieve manier vaststellen of een poes te dik is. Indien men met de handen over de ribben wrijft, moet men de ribben één voor één kunnen voelen. Indien dit slechts kan door te duwen op de borstwand is de kat te dik.

Behandeling

De behandeling van obesitas bestaat erin de energie inname van de kat te beperken. Dit kan het best gedaan worden door speciaal dieet voeder te geven. In deze voeders zit heel veel ruwe stof die niet verteerd. De poes zal daardoor het gevoel hebben dat ze veel gegeten heeft, terwijl de energie opname beperkt blijft.

Meer activiteit kan ook helpen. Men kan proberen een kat actiever te doen worden door er meer mee te spelen.

Bij de behandeling van de dikke kat hangt veel af van de motivatie van de baasjes. Men mag geen snoepjes geven aan de poes!

Katten met hypothyroidie moeten hormoon vervangende medicatie krijgen.

Prognose

De prognose is volledig afhankelijk van de motivatie van de eigenaars. Mits een strikt dieet zal de behandeling slagen.