Niesziekte

Niesziekte is de meest voorkomende infectieuze aandoening bij katten. Het wordt veroorzaakt door een hele reeks bacteriën en virussen, de belangrijkste zijn het calicivirus, het herpes virus en de chlamydia bacterie.

Niesziekte is uiterst besmettelijk en waar meerdere katten samenzitten kunnen echte epidemieën uitbreken.

Symptomen

Zoals de naam al laat vermoeden niezen katten met niesziekte vaak. Niezen komt echter niet bij alle dieren voor.
Typisch komt de ziekte voor bij jonge kittens, maar dieren van elke leeftijd kunnen niesziekte krijgen. Waterige of etterige uitvloei uit ogen en neus treedt samen met het niezen op. De ogen kunnen door het etter volledig dichtkleven.

In erge gevallen kan koorts en longontsteking ontstaan.

De veroorzakende kiemen kunnen ook de slijmvliezen van het maagdarmkanaal aantasten met diarree tot gevolg.
Pijnlijke zweren op de tong kunnen optreden, waardoor de katten stoppen met eten en drinken. Vooral bij jonge kittens lijdt dit soms snel tot uitdrogingsverschijnselen met soms dodelijke afloop.

Het grootste probleem van niesziekte is dat er een chronische vorm kan ontstaan, vooral bij dieren die de eerste infectie opliepen als kitten. Deze katten kunnen hun leven lang van infecties van de ademhalingswegen lijden. Dit is zowel voor de kat als voor de eigenaar onaangenaam.

Diagnose

De diagnose is gemakkelijk te stellen aan de hand van de klinische tekens.

Behandeling

Antibiotica zijn altijd aangeraden omdat er ook een bacteriële component aanwezig is bij niesziekte. Virussen zijn ongevoelig voor antibiotica en de katten zullen zelf immuniteit tegen de virussen moeten opbouwen.

Indien de dieren niet meer willen eten, moet er voor gezorgd worden dat ze voldoende vocht binnen krijgen, indien nodig door middel van een infuus. Dwangvoederen kan soms ook nodig zijn.

Prognose

De prognose varieert van goed tot slecht. In het beste geval geneest de poes met een juiste behandeling volledig van niesziekte.

Dieren die niet tijdig behandeld werden en jonge kittens kunnen de chronische vorm ontwikkelen en het leven lang blijven sukkelen met de luchtwegen en besmettelijk zijn voor andere katten.

Preventie

Gezien het veelvuldig voorkomen van niesziekte en het grote besmettingsrisico, wordt er tegen de ziekte gevaccineerd. Elke kat zou elk jaar een vaccinatie moeten krijgen tegen niesziekte.
Het is belangrijk om te beseffen dat men enkel tegen de ergste ziekteverwekkers vaccineert. Ingeënte katten kunnen dus nog steeds een lichte vorm van niesziekte krijgen.