Hyperthyroïdie

De schildklier ligt onder het strottenhoofd van de kat en is een orgaantje dat het schildklierhormoon afscheidt. De schildklier regelt de snelheid van het metabolisme: indien het metabolisme hoog moet zijn wordt veel schildklierhormoon afgescheiden, moet het metabolisme lager, dan wordt minder hormoon aangemaakt.

Bij hyperthyroïdie maakt de schilklier te veel schildklierhormoon aan. Dit is een aandoening die vrij veel voorkomt bij de kat. Meestal is de oorzaak een goedaardige vergroting van de schilklier. In zeldzame gevallen gaat het om een kwaadaardige tumor.

Symptomen

Door het teveel aan schildklierhormoon zal het metabolisme van de kat erg hoog worden en zal de kat veel energie verbruiken. Het lichaam haalt zijn energie uit voedsel en uit de lichaamsreserves (voornamelijk vet maar ook eiwitten).
De kat zal dus erg veel gaan eten, maar toch vermageren.
Vaak treedt ook pu/pd op.

Andere vaak voorkomende symptomen zijn hartritmestoornissen, braken, zwakte en onverzorgde vacht.

De ziekte lijkt soms sterk op suikerziekte.

Diagnose

Vaak kan een verdikking van de schildklier gevoeld worden in de hals.
Bloedbepaling van het schildklierhormoon bevestigt de diagnose.

Behandeling

Men gaat proberen de produktie van het schildklierhormoon te beperken. Dit kan men bewerkstelligen door het verwijderen van de aangetaste schildklier tijdens een operatie.

Er bestaat ook medicatie die de schildklierhormoon productie afremt.

In gespecialiseerde centra kan men radioactief Iodium toedienen aan de kat. Dit vernietigt de cellen van de schildklier.

Prognose

De prognose van hyperthyroïdie is meestal goed indien de ziekte behandelt wordt.
Bij verwijdering van de (goedaardige) tumor is de ziekte onder controle en kan de kat verder. Indien beide schildklieren verwijderd werden, krijgt de kat een hypothyroidie: tekort aan schildklierhormoon. Dit kan opgevangen worden door extra hormonen toe te voegen in tablet vorm.
De meeste dieren kunnen ook op schilklieronderdrukkende medicatie goed gehouden worden.

Bij zeldzame kwaadaardige schilkliertumoren en bij onbehandelde hyperthyroïdie is de prognose minder gunstig.