FIP

FIP of Feliene Infectieuze Peritonitis is een ingewikkelde aandoening die veroorzaakt wordt door een virus.
Men vermoedt dat de ziekte eigenlijk wordt veroorzaakt door het Feliene Enterische Corona Virus (FECV). Dit is een relatief onschuldig virus dat wat diarree kan veroorzaken bij katten en waar de kat normaal snel van geneest. Het is wel erg besmettelijk en er bestaan katten die drager zijn van dit virus en dit dus continu uitscheiden, zonder dat ze er symptomen van ondervinden.

Blijkbaar muteert dit FECV virus vrij gemakkelijk. In ongeveer 1 op 50 geïnfecteerde katten kan het genetisch materiaal van dit virus zich wijzigen om het FIP virus te vormen. Dit virus is niet besmettelijk, maar veroorzaakt ernstige symptomen.
Deze mutatie schijnt meer voor te komen bij stress en bij katten met een verminderde immuniteit (zoals bij FIV en FeLV!).

Symptomen

FIP bestaat in 2 vormen: de natte en de droge vorm.

De natte vorm van FIP is vrij typisch: de katten krijgen enorme vochtuitstortingen in buik en/of borstholte. De buik kan enorm gezwollen zijn en het vocht dat de dierenarts eruit haalt heeft een typisch geel en dradentrekkend uitzicht. Vocht in de borstholte kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken.

De droge vorm van FIP wordt gekenmerkt door de vorming van plaques overal in het lichaam. Deze kunnen in alle organen ontstaan en daar ontstekingsreacties uitlokken. De nieren, lever, longen, lymfeknopen, darmen, hersenen en ogen kunnen aangetast zijn. De dieren vertonen dan tekenen van ontsteking van deze organen.

Koorts treedt vaak op en katten met FIP zijn lusteloos, verliezen eetlust en vermageren.
Beide vormen zijn dodelijk. De overlevingstijd van de natte vorm is enkele weken, van de droge enkele maanden.

Diagnose

Een vermoedelijke diagnose wordt gesteld ahv de klinische tekens en bloedonderzoek. Bij de vochtige vorm wordt ook het buik- of borstholtevocht onderzocht.

Een definitieve diagnose kan enkel gesteld worden door onderzoek van weefseldeeltjes of door lijkschouwing.

Behandeling

Men kan het leven van het dier wat rekken door hospitalisatie en aggressieve therapie, maar uiteindelijk zal het dier met FIP sterven.

Prognose

Slecht: de kat zal sterven.

Preventie

Er is een vaccin beschikbaar maar dit wordt nooit toegediend, wegens de slechte werking ervan en het weinig voorkomen van FIP.