HomeKattenziektesImmuunziektesEosinofiel Granuloom

Eosinofiel Granuloom

Het Eosinofiel Granuloom Complex bij katten is eigenlijk een verzameling van drie te onderscheiden aandoeningen: de eosinofiele plaque, het eosinofiel granuloom en de indolent ulcus.

Deze aandoeningen worden eosinofiel genoemd omdat in aangetaste weefseldeeltjes (biopten) veel witte bloedcellen zitten van het type eosinofielen.
Vaak treedt de ziekte al op jongere leeftijd op.

De drie ziektes zijn allergisch van oorsprong en vertonen een gelijkaardig ziektebeeld.

  • Eosinofiele Plaque: vaak veroorzaakt door een allergische reactie op insecten beten
  • Eosinofiel Granuloom: deze aandoening is vaak familie gebonden of het gevolg van een overgevoeligheid
  • Indolent Ulcer: net als eosinofiel granuloom is dit vaak familiegeboneden of een gevolg van een overgevoeligheidsreactie

Alle drie de ziektes kunnen ook optreden door allergische reacties op voedsel (voedselallergie) of omgevingsallergenen (atopie).

Symptomen

Eosinofiele plaques zijn kale, rode plekken waar de huid beschadigd is. Vaak komen ze voor onder de oksels of aan de binnenkant van de dijen.

Het eosinofiel granuloom kan verschillende vormen aannemen: ofwel een rechte lijn aan de achterkant van dijen (lineair granuloom), ofwel open zweren die op eender welke plaats op het lichaam kunnen optreden, maar vaak op de lippen, de kin of in de mond voorkomen. De dieren zullen dan moeilijk of niet willen eten en soms uit de bek stinken.
Ook de voetkussentjes kunnen aangetast zijn met pijnlijk lopen tot gevolg.

Een indolent ulcer is een gezwollen, verharde, open zweer op de lippen.

Diagnose

Het vrij typische uitzicht geeft al een goed idee over de ziekte, maar het onderscheid moet gemaakt worden met andere gelijkaardige ziektes die vooral auto-immuun van oorsprong zijn.
Onderzoek van een weefseldeeltje of biopt geeft een definitieve diagnose.

Het is sterk aan te raden om uit te zoeken welk allergeen (allergische reactie opwekkend deeltje) de reactie uitlokt bij de kat. Dit kan meestal echter zeer moeilijk te bepalen zijn.

Behandeling

Eerst moet geprobeerd worden om de kat niet meer in contact te laten komen met het allergeen.
Vaak zal dit onmogelijk blijken of kan de juiste oorzaak niet achterhaald worden. In dat geval zal de ziekte enkel kunnen behandeld worden met medicatie die de immuniteit onderdrukt, zoals corticosteroïden.

In sommige gevallen verdwijnt de ziekte vanzelf, maar vaak komt ze hoe dan ook terug.

Prognose

De aandoeningen van het eosinofiel granuloom complex hebben de neiging om regelmatig terug op te komen, met of zonder behandeling.

Indien het allergeen kan ontdekt worden en de kat ervan gescheiden kan worden, is de prognose goed.
In de meeste gevallen echter zal de ziekte op onregelmatige tijdstippen terug opflakkeren.