Diarree

Indien de stoelgang te waterig is spreekt men van diarree of buikloop. Er zijn zeer veel ziektes die diarree kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen gaat het over een onschuldige vorm ten gevolge van verkeerd of bedorven voedsel of parasieten zoals wormen of Giardia.
Andere oorzaken van diarree zijn onder meer bijna alle maag- en darmproblemen, leverziektes en ziektes van de alvleesklier.

Symptomen

Diarree wordt gekenmerkt door een te waterige stoelgang. Vaak gaat deze vergezeld van een verhoogde drang tot ontlasten.
Soms kan er bloed aanwezig zijn of kan de ontlasting zwart zijn, hetgeen ook duidt op bloedverlies, maar dan van de dunne darm of maag. Het bloed wordt zwart door verteringsprocessen.

Braken komt vaak samen voor met diarree.

Diarree kan zowel acuut - plots optredend en meestal kortdurend - als chronisch - gedurende lange tijd - zijn.

Men maakt ook een onderscheid tussen dunne darm en dikke darm diarree, afhankelijk van waar het ziekteproces plaatsgrijpt.

Diagnose

De diagnose van de oorzaak van de diarree kan zeer gemakkelijk tot zeer moeilijk zijn.
In de meeste gevallen gaat het om een banale aandoening die meestal vanzelf verdwijnt. Indien de diarree langer dan 3 dagen aanhoudt is er meestal meer aan de hand. De dierenarts kan beslissen tot het uitvoeren van bepaalde testen om tot een diagnose te komen. De meest gebruikte testen zijn een onderzoek van de stoelgang op parasieten of bacteriën, bloedonderzoek, radiografie, echografie, endoscopie (het inbrengen in de maag of darm van een lang buisje met een camera op het uiteinde) of - in laatste instantie - een kijkoperatie.

Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak. Meestal zal de diarree vanzelf verdwijnen.

Prognose

In de meeste gevallen is de prognose uitstekend, maar dit hangt uiteraard af van de oorzaak.