Catnip

Catnip is een algemene naam voor een kruid van de Nepeta familie. Het kruid kwam oorspronkelijk enkel voor in Europa, maar is door import wijd verspreid in andere werelddelen.

Het kruid maakt een sterke reactie los bij katten! Katten zullen beginnen rollen, tegen het kruid opwrijven, het opeten, beginnen speekselen en het gedrag vertonen van krolsheid (zelfs bij mannelijke dieren!). Het lijkt alsof de dieren er echt high van worden. Dit kan enkele minuten doorgaan tot de dieren schijnbaar interesse verliezen en weglopen. Meestal zullen ze na een tijdje terugkomen voor meer!

Het actieve bestanddeel in catnip of kattenkruid is het nepetalactone. Deze stof beïnvloedt niet enkel onze huiskatten, maar ook de grotere katachtigen zoals tijgers. Andere planten zoals valeriaan kunnen een gelijkaardige reactie oproepen. Sommige dieren schijnen echter geen enkele invloed te ondervinden van kattenkruid en het effect van kattenkruid op de kat schijnt erfelijk bepaald te zijn.

Het juiste werkingsmechanisme van catnip is onbekend, maar vast staat dat het een reactie is op de geur van het kruid. Het werkt alleszins niet via het vomeronasaal orgaan (orgaan van Jacobson) van de kat, een orgaantje dat katten gebruiken tijdens het flehmen en dat een functie heeft in de waarneming van geurhormonen (feromonen).

Kattenkruid heeft ook een licht sederende werking op mensen.

Speeltjes met kattenkruid erin verwerkt zijn vrij verkrijgbaar in de meeste dierenzaken. Er zijn geen schadelijke bijwerkingen van het kruid bekend.

Onderstaande video toont de effecten van catnip op huiskatten: