Cataract

Cataract of grauwe staar is een aandoening waarbij er een niet-pijnlijke grijsverkleuring of troebeling van de lens van het oog optreedt.

Cataract kan ontstaan op jonge of op oude leeftijd. Cataract kan zelfs aangeboren zijn.

Bij katten is cataract eerder zeldzaam (in tegenstelling tot cataract bij honden). Indien het voorkomt is er bijna altijd een onderliggende oorzaak, vaak een beschadiging van het oog van het vechten.

Symptomen

De symptomen zijn een grijsverkleuring van de lens van het oog en een verminderd zicht. In erge gevallen kan de kat blind worden.

Diagnose

De diagnose is gemakkelijk te stellen aan de hand van de symptomen.

Behandeling

De behandeling hangt in sterke mate af van de onderliggende oorzaak. Meestal wordt de cataract onbehandeld gelaten, daar de dieren er zelden last van hebben.

Er kan overwogen worden om de kat te laten opereren. Men zal dan de lens van het aangetaste oog verwijderen, waardoor het gezichtsvermogen van de kat gedeeltelijk hersteld wordt.

Prognose

De prognose voor de levenskwaliteit van de kat is goed. Het gezichtsvermogen zal niet herstellen, tenzij met een operatie, maar zelfs indien de kat volledig blind wordt zal hij zich leren aanpassen in zijn vertrouwde omgeving.