Blaasontsteking

Blaasontsteking is een vaak voorkomende aandoening bij katten. Vaak is het een onderdeel van een complexer ziektebeeld zoals FUS of FLUTD. Een blaasontsteking kan veroorzaakt worden door bacteriën, maar vaak gaat het om een steriele (=niet veroorzaakt door ziekteverwekkende kiemen) blaasontsteking.

Symptomen

Blaasontsteking wordt gekenmerkt door een hoge plasdrang.

De kat zal zeer vaak willen plassen, waarbij slechts enkele druppels naar buiten komen. Vaak zit er bloed in de urine en wordt er ook naast de kattenbak geplast.

Diagnose

De diagnose kan vermoed worden ahv het verhaal van de eigenaar van de kat. De dierenarts zal bijna altijd proberen om de diagnose te bevestigen dmv een urine onderzoek.

Behandeling

Indien men bacteriën kan aantonen in de urine zal men behandelen met antibiotica. Anders kunnen ondersteunende maatregelen voldoende zijn.

Prognose

De prognose van een eenvoudige (=zonder complicaties) blaastontsteking is vaak goed. Indien tijdig behandeld zal de kat er niets aan overhouden.

Afhankelijk van mogelijke complicaties en andere ziektebeelden (in het kader van FUS) kan de prognose gereserveerd zijn.